Babaúszás – pro és kontra

A babaúszásról megoszlanak a vélemények. Van, aki kifejezetten hasznosnak tartja, de olyan is akad, aki szerint ilyen korban inkább káros lehet.

A szülők egyik legnagyobb félelme, hogy a kicsi könnyen megfázhat, vagy elkaphat valamilyen fertőzést. A medencék vizét kellően fertőtlenítik és forgatják, azonban így sem lehet teljesen kizárni azt, hogy más csecsemőktől elkapjon fertőzést a baba. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni.

Mindemellett sok előnye is van az úszásnak. Az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy ilyenkor a szülők a vízben foglalkoznak, játszanak gyermekükkel. Ráadásul a kicsi intenzíven mozog a vízben, ami szintén segíthet a mozgásfejlődés gyorsabb kialakulásában (fordulás, ülés, felállás).

A szakemberek szerint a babaúszást érdemes minél korábban elkezdeni (még 1 éves kor előtt), ugyanis ekkor még működik az úgynevezett búvárreflex, ami segítségével akár 2 percen át bírják levegő nélkül. Három hónapos kor előtt viszont még ne vigyük tanfolyamra, mert ekkor a kisbaba immunrendszere még nem elég erős.

Fontos azonban, hogy nem szabad erőltetni! Az arany középúton van a hangsúly. Ha mi is és a baba is élvezi, bátran járjunk együtt tanfolyamra, ahol jól érezhetjük magunkat, és értékes időt tölthetünk együtt. A babaúszás erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, mélyíti a bizalmat.

Előtte azért mindenképpen beszéljünk háziorvosunkkal, gyermekorvosunkkal!

Forrás:

http://www.szuloklapja.hu

http://www.webbeteg.hu

http://www.vital.hu

Mutasd meg másoknak is, ha tetszik!

One comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.